Rodzaje jabłek nadających się do produkcji cydru

​Pytanie to nie jest zbyt łatwe do sprecyzowanej odpowiedzi, jednak można je omówić na przykładzie konkretnych odmian jabłek.

Szampion – są zbierane jesienią, mają bardzo słodki smak. W aromacie i smaku często przypominają gruszki. Cydry wyprodukowane z tych jabłek na pewno byłyby bardzo słodkie i miałyby niski poziom kwasowości. Wysoka wartość  pH tym spowodowana jednak może spowodować zwiększoną szansę na zakażenie. Problemem może być także barwa cydru.

Idared – smak lekko kwaśny, bardzo popularne w produkcji wyrobów cukierniczych i przetworów na zimę.  Odmiana ta jest w Polsce bardzo popularna. Cydr z nich uzyskany charakteryzuje się dość wysoką kwasowością, co przemawia na jego korzyść. Jabłka te są więc wprost idealne do produkcji cydru.

Janagold – smak słodko-kwaśny, bardzo soczyste. Również sprawdzą się bardzo dobrze do produkcji cydru.

Gloster – smak mocno kwaśny, przez niektórych opisywany jako orzeźwiający. Owoce zazwyczaj twarde, nie są nazbyt soczyste.

Cortland – Są to jabłka bardzo lubiane przez konsumentów z Polski, a pochodzą one aż zza oceanu (Stany Zjednoczone).  Smak słodki, lekko winny czy nawet korzenny. Owoce dość kruche i bardzo szybko ciemniejące po przekrojeniu. Są jednak bardzo soczyste i idelanie nadają się do tworzenia bazy. Gotowy cydr z tej odmiany charakteryzuje jednak niska kwasowość.

Sawa – odmiana jesienna, wytworzona przez skrzyżowanie sztuczne dwóch innych odmian. Bardzo soczyste, lekko kwaśne, przepięknie pachnące. Zapach przenosi się także na cydr, co dodaje mu sporo walorów.

Niezwykle dobre oceny zbierają również cydry z antonówek, mimo iż pierwotnie większość podchodziła do tej odmiany bardzo sceptycznie. Dobranie odpowiedniej odmiany jabłek do naszych oczekiwań nie jest jednak rzeczą łatwą, a raz otrzymany idealny skład i kompozycja producenci starają się trzymać w sekrecie. Na etykietach cydrów różnych firm bardzo ciężko znaleźć dokładne informacje o składzie produktu, przez co wiele z nich ma tak niepowtarzalny smak i aromat.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe