Kilka słów o cydrze

Większość Polaków o cydrze usłyszała całkiem niedawno, kiedy to stał się on popularnym trunkiem u naszych sąsiadów. Faktem jednak jest, że Polska ma znacznie dłuższą historię związaną z tym napojem, niż w ogóle się o tym wspomina. Cydr między innymi był narzędziem walki o ojczyznę!

Wszystkie wzmianki o cydrze w różnych polskich tekstach mają 2 tematy – albo podają przepis na tenże napój, albo poruszają tematy zgoła odmienne, społeczno-moralne. Jakie na przykład? Mówi się, że cydr łączył rodziny, był ratunkiem dla alkoholizmu i tak dalej. Ta przydatność jabłecznika, jak inaczej określa się cydr, widoczna była najlepiej już w XIX wieku, kiedy to niezwykle szeroko rozpowszechnione było pijaństwo wódki.

Nasi wrogowie skutecznie wykorzystywali ten element, który powodował degenerację naszego społeczeństw, wewnętrzne walki i konflikty, niszcząc resztki ekonomi naszego kraju. Pojawienie się cydru pozwoliło zastąpić mocne alkohole tymże trunkiem, dzięki czemu pijaństwo zostało mocno zniwelowane. Ponadto wyrób jabłecznika był niezwykle tani i mógł tego dokonać tak naprawdę każdy, stąd też ciągle rosła jego popularność. Ponadto w tamtych czasach niezwykle duży nacisk kładziono na zagospodarowanie terenów, a inteligencja mocno podkreślała znaczenie drzew owocowych, czego nie doceniano na przykład za granicą.

Wyprodukowanie pierwszego cydru i jego rozpowszechnienie dało więc powód, na rozszerzenie plantacji drzew owocowych. Każdy kolejny myśliciel, czy po prostu człowiek inteligencji podkreślał przede wszystkim odejście od pijaństwa, dzięki cydrowi właśnie, co skutecznie pomagało odbudować polskie społeczeństwo i powrócić do walki z okupantami.

Niejednokrotnie wspominano też o samej produkcji tegoż trunku, podczas której to rzekomo wielu myślicieli miałoby wtedy odkryć wiele ciekawych sentencji, a chociażby ludzie prości zawsze myśleli wówczas o patriotyzmie, z czym to jabłka im się kojarzyły i dzięki temu cydr miał być tak potężną bronią w rękach Polaków.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe