Kilka prostych kroków do stworzenia wspaniałego cydru w domu

​Początki w każdej dziedzinie są bardzo trudne i tak jest też w przypadku stworzenia własnego cydru. Nie jest to jednak tak trudne, jak się wydaje, co postaram się jeszcze przybliżyć moimi krótkimi radami.

1. Zbiornik fermentacyjny

Aby rozpocząć produkcję cydru należy takowy zbiornik zakupić. Może być on ze szkła lub plastiku (ten drugi na pewno będzie tańszy). Do celu wytworzenia cydru tak naprawę można użyć różnego rodzaju butelek czy nawet garnków, ale posiadanie zbiornika z kranikiem na dole ogromnie ułatwi pracę podczas produkcji cydru. Koszt takiego zbiornika ponadto jest naprawdę niewielki.

2. Czystość!

Każdy przyrząd, urządzenie, pojemnik i dosłownie wszystko, co będzie miało bezpośredni kontakt z sokiem i cydrem musi być dosłownie sterylnie czyste. Jakiekolwiek zanieczyszczenia mogą doprowadzić do późniejszych konsekwencji w smaku, jakości, a nawet ogólnej przydatności do spożycia. Każdy element trzeba dokładnie umyć, a najlepiej także zdezynfekować. Różne środki do dezynfekcji można znaleźć w Internecie, za naprawdę niewielkie pieniądze.

3. Sok z jabłek

Swój pojemnik na cydr wypełnij sokiem jabłkowym – czy to własnej produkcji, czy zakupionym, zostawiając około 20% miejsca. Polecam jednak sięgnąć po sok naturalny, ze świeżych jabłek, gdyż smak takiego cydru jest znacznie lepszy od uzyskanego z soków zakupionych.

4 Drożdże

Jednym z najważniejszych zakupów przed przystąpieniem do robienia cydru są drożdże. Można je kupić w sklepach zaopatrujących producentów win czy piw, a także przez Internet.

5. Drożdże + woda

Drożdże należy połączyć z ok. 100ml ciepłej wody, w czystym pojemniku. Temperatura wody nie powinna jednak przekraczać 30 stopni. Po około pół godziny taką mieszankę należy dodać do soku.

6. Czas

Przygotowany do fermentacji cydr należy postawić w jednym miejscu (czy to pokój, kuchnia, garaż, czy piwnica) i nie ruszać. Najlepiej w ogóle zapomnieć, że tam jest.

7. Odczekaj i rozlewaj!

Należy odczekać około 20 dni, a następnie przelać do przygotowanych butelek (cydr można dosłodzić dla smaku, lub za pomocą zwykłego cukru właśnie doprowadzić do jego gazowania)

Następnie zakorkuj lub zakręć swoje butelki z cydrem i odstaw na około tydzień. I gotowe. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe