Domowe wino - terminologia

​Produkowanie domowych win jest popularne na całym świecie. Zastanawiałeś się kiedyś w jaki sposób to się odbywa? Jakie są koszty podobnej inwestycji? Tutaj znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytania.

Wino jest trunkiem bardzo popularnym, ale niewątpliwie wciąż owianym nutą tajemniczości i większość osób ma spore problemy z jasnym zdefiniowaniem tego trunku. Poniższe informacje z tych prostych powodów będą więc na pewno przydatne nie tylko osobom planującym rozpocząć przygodę z winiarstwem, ale także dla tych, którzy już w tej dziedzinie swoich sił próbowali.

Wino powstaje dzięki fermentacji alkoholowej, kiedy to cukier przekształca się w alkohol oraz CO2 (dwutlenek węgla). Nie byłoby to jednak możliwe bez drożdży. W zaciszu domowym wina fermentują zazwyczaj w specjalnych naczyniach, wyprodukowanych ze szkła, zakończonych plastikowym korkiem z rurką fermentacyjną. To właśnie przez tę rurkę z naszego naczynia wydostaje się dwutlenek węgla wspomniany wcześniej, natomiast do alkoholu nie dostaje się powietrze. (tlen może bowiem doprowadzić w nadmiarze nawet do zepsucia wina)

Wina dzielimy na gronowe oraz owocowe, zależy to od tego, czy używaliśmy do tego celu wyłącznie winogron, czy też różnych innych owoców. Pamiętajmy jednak, że wino owocowe stworzone może być też między innymi z dzikiej róży czy bzu.

Wino niestety wciąż często jest mylone z nalewkami. Pamiętajmy jednak, że podczas produkcji nalewek nie dochodzi do fermentacji, a jedynie zalewamy owoce gotowym alkoholem, a nie wytwarzamy go w procesie produkowania tegoż trunku.

Ponadto wina nie są destylatami. Dlaczego? Pochodzą one bowiem z fermentacji, którą już opisaliśmy, a nie z procesu destylacji alkoholowej, o której wciąż się wspomina w przypadku win. Różnica polega na tym, iż z wina nie odparowujemy wody, aby zwiększyć moc naszego trunku.

Wina dzieli się również ze względu na kolor – na wina białe, różowe i czerwone. Smakosze wina z pewnością wiedzą, że oznaczenie to oddaje przede wszystkim smak samego trunku, ale możemy z niego wyczytać również informacje jego produkcji. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe