Rady dla początkujących "cydrowników"

Wśród piwowarów, jak i cydrowników wiadomym jest, że sam producent tworzy zaledwie brzeczkę czy też sok w zależności od omawianego trunku, a całą resztą zajmują się drożdże. W obydwu tych przypadkach fermentacja jest najważniejszym procesem podczas całej produkcji i to od niej zależy smak i jakość naszego trunku – czy to wina, piwa czy też cydru.

​Kiedy wybierzemy już dobrą odmianę jabłek i otrzymamy idealny sok, stajem przed koniecznością wyboru drożdży. Możemy bowiem użyć drożdży przygotowywanych w laboratoriach lub oddać całą władzę naturze i temu, co znajduje się w powietrzu nas otaczającym. Większość z nas decyduje się jednak na tę pierwszą opcję, gdyż w przypadku fermentacji naturalnej nie jesteśmy w stanie przewidzieć aki będzie jej efekt. Ponadto w przypadku soków pasteryzowanych mamy zwiększone ryzyko powstania octu, co będzie wina bakterii a my zdecydowanie wolelibyśmy takiego zjawiska uniknąć. Drożdże szlachetne są więc znacznie bardziej przewidywalne. Ponadto wbrew pozorom wcale nie są one drogie i można je zakupić już za kilka złotych. Drożdże używane w produkcji cydru najczęściej używane są także do win i sprawdzają się one w obydwu trunkach jak najbardziej poprawnie. Drożdże używane do piwa są z kolei znacznie gorsze dla cydru, dlatego nie poleca się sięgania po nie podczas tworzenia tego trunku. Co się jednak tyczy temperatury dobrej dla fermentacji drożdży – najczęściej dostajemy taką spersonalizowaną dla danych drożdży informację od producenta, dzięki czemu sami nie musimy się o to martwić.

Istnieje jednak kilka ważnych zasad których należy się trzymać podczas produkcji cydru.

1. Drożdże suche należy odpowiednio uwodnić, w przegotowanej wodzie

2. Drożdże należy dodać do soku jak najszybciej po jego wytworzeniu

3. Na początku procesu fermentacji niezbędna jest wyższa temperatura, później stopniowo się ją obniża

4. Odpowiednia ilość drożdży – zadanie kluczowe dla dobrego wykonania jakiegokolwiek alkoholu!

5. Po rozpoczęciu fermentacji przez drożdże, nie należy ich ruszać.

6. Pożywka jest rzeczą niezbędną podczas produkcji cydru!

Tych kilka prostych zasad z całą pewnością pomoże nie jednemu producentowi cydru. Powodzenia!

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe