Nalewka pigwowa

​Najbardziej wyczekiwaną przez mnie nalewką, była nalewka pigwowa, którą to postawiłem sobie jako cel na ten rok. Mimo jej niewątpliwej popularności, miałem ogromne problemy z zakupem owoców pigwy w moim mieście. Zakup owoców właśnie okazał się być najtrudniejszym elementem całego procesu przygotowywania tej nalewki, jednak po wielu dniach zaciętych poszukiwań w końcu udało mi się je znaleźć w jednym z popularnych marketów. Polecam Wam jednak mimo wszystko szukać pigw również na targowiskach czy też u prywatnych sprzedawców przydomowych, gdyż takie owoce na pewno będą najlepsze.

Składniki

1 kg dojrzałych owoców pigwy

0,5l spirytusu (95%)

200 ml wody

0,5kg cukru

Przygotowanie

Przygotowanie owoców pigwy jest bardzo proste i należy postępować niemalże dokładnie w taki sposób, jak z jabłkami. Owoce bardzo dokładnie myjemy, następnie kroimy na cztery części i usuwamy gniazdo nasienne (czynność tę należy przeprowadzić bardzo dokładnie).

Po usunięciu gniazd nasiennych należy owoce pokroić w cieniutkie plastry a następnie włożyć do przygotowanego wcześniej i wyparzonego słoika.

Spirytus mieszamy z wodą, aby otrzymać mieszankę o mocy około 70 % (polecam użyć wodę i spirytus w stosunku 2:5)

Przygotowanym spirytusem o odpowiedniej mocy zalewamy owoce, aby całkiem je przykryć.

Słoik bardzo szczelnie zamykamy, a następnie odstawiamy w ciepłe, ale ciemne miejsce na okres minimum 6 tygodni.

Po upływie 6 tygodni należy wyciągnąć nasz słoik, odlać alkohol do butelki, a owoce pigwy zasypać cukrem i odstawić – tym razem w miejsce nasłonecznione i ciepłe, najlepiej przy oknie w kuchni. Kiedy cukier się rozpuści i powstanie syrop, należy dodać go do płynu, odlanego uprzednio do butelki.

Jak w przypadku każdej nalewki, tak i nalewkę pigwową należy odstawić na okres kilku miesięcy, aby miała ona czas nabrać dobrego smaku i aromatu.  Znawcy twierdzą jednak, że w przypadku nalewki z owoców pigwy okres oczekiwania na pełen smak i aromat trunku wynosi aż kilkanaście miesięcy.  Niewątpliwie jednak warto nawet tyle poczekać.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe