Nalewka agrestowa

​Nalewka agrestowa to moja kolejna zdobycz i niewątpliwa duma. Warto jednak już na wstępie zauważyć, że agrest, mimo ogromnej popularności w polskich ogrodach, nie jest wcale tak łatwo dostępny w sklepach, dlatego też nad tym elementem należy się początkowo skupić.

Nalewka agrestowa ma ogromną liczbę wersji, jednak jak zauważyłem, najpopularniejszą jest ta, w której dodajemy do niej laskę wanilii oraz odrobinę imbiru. Sam agrest ma bowiem smak dość delikatny, dlatego też tak silne przyprawy mają go pomóc podkreślić. Mimo wszystko ja zdecydowałem się za pierwszym podejściem dodatkowych przypraw nie dodawać – możliwe, że spróbuję ich następnym razem.

Niezwykle ważna i odmienna jest również moc alkoholu używana do nalewek agrestowych. W większości tego typu trunków używamy bowiem spirytusu 70%, natomiast do nalewki agrestowej zaleca się niższą moc, około 50%.

Składniki

1kg agrestu (dojrzałego)

0,5 l spirytusu 50%

0,5 l wody

300 g cukru

Wykonanie

Owoce Agrestu bardzo dokładnie oczyścić z ogonków oraz szypułek (nie jak w przypadku czarnej porzeczki jedynie z ogonków!). Po oczyszczeniu agrest należy kilkakrotnie przepłukać, a następnie odsączyć np. na sitku czy gazie.

Owoce delikatnie zgnieść, aby popękały, ale nie rozgnieść! Jeżeli boimy się, że zrobimy to za mocno, możemy po prostu owoce ponacinać. Następnie owoce włożyć do wyparzonego słoika.

Spirytus połączyć z wodą, a następnie zalać płynem umieszczone w słoiku owoce. Dzięki nacięciom w owocach agrestu alkohol będzie miał lepszy dostęp do smaku i aromatu owoców.  Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy standardowo na półkę, na okres około 3 tygodni.

Po upływie 3 tygodni należy zlać płyn z owoców i postawić go w ciemnym, koniecznie chłodnym miejscu, natomiast owoce należy zasypać cukrem.

Naczynie z owocami należy regularnie wstrząsać, co przyspieszy proces rozpuszczania cukru. Powstały syrop należy dodać do zlanego wcześniej alkoholu. Gotową nalewkę należy przefiltrować, a następnie rozlewać do butelek lub innych tego typu naczyń. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około 35 dni i gotowe.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe