Nalewka orzechowa

​Po niewątpliwym sukcesie nalewki pomarańczowo-kawowej, a później i tej o smaku czereśniowym zdecydowałem się na podjęcie próby z kolejnym niecodziennym smakiem. Jako, iż moją decyzję można datować na okres wakacyjny, nie mogłem nie skorzystać z dostępności orzechów włoskich, dlatego też kolejną nalewką została orzechówka. Jest ona podobno nie tylko bardzo dobra w smaku, ale ma działanie lecznicze w przypadku bólów brzucha.

Składniki:

0,5l spirytusu

7 ZIELONYCH orzechów włoskich (najlepsze są te zbierane pod koniec lipca, wtedy mają one bowiem odpowiednią twardość i smak)

0,5l wody

200 g cukru

Przygotowanie

Nalewka orzechowa jest niezwykle banalna w przygotowaniu, jednak jest ono bardziej czasochłonne i podzielone na tak zwane etapy.

Orzechy posiekać nożem, lub za pomocą blendera. Należy jednak pamiętać, że podczas pracy ręcznej z orzechami włoskimi zalecane jest używanie rękawiczek i blatu łatwo zmywalnego, ponieważ orzechy te są niezwykle brudzące.

Tak przygotowane orzechy włożyłem do słoika , a następnie wlałem do nich spirytus, dbając, aby przykrył on je w całości. Słoik szczelnie zakręciłem i kilkakrotnie zamieszałem jego zawartością. Tak przygotowane naczynie odstawiłem na półkę na około czterdzieści dni.

Po upływie tego czasu usunąłem alkohol ze słoika, odlewając go oczywiście do innego naczynia

Następnie przygotowałem pastę cukrową (zagotowałem w garnku wodę, a później dodałem cukier i po rozpuszczeniu odstawiłem do ostygnięcia)

Schłodzoną pastę cukrową dodałem do alkoholu odlanego od orzechów

Odstawiłem mieszankę z powrotem na półkę i odczekałem kolejnych kilka tygodni. Następnie przelałem płyn do butelek i teraz należy odczekać minimum rok czasu, zanim nalewka orzechowa nabierze swojego charakterystycznego, pełnego smaku.

Widać więc, że orzechówka jest niezwykle czasochłonna, ale już moje pierwsze próby skosztowania świeżego trunku upewniły mnie w tym, że jest to warte czasu. Smak na razie jest bardzo delikatny, aromat jest dosłownie lekko wyczuwalny, jednak po spróbowaniu od razu wyczuwa się na języku mocny, orzechowy posmak.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.

wino bezalkoholowe